geheugen als een olifantOoit knipte ik artikelen uit de krant en tijdschriften en bewaarde ze op onderwerp in hangmappen. Dat ging maar een tijdje goed moet ik zeggen want al snel had ik gewoon een berg knipsels die dan nog eens gearchiveerd moesten worden. En daar kwam het niet van. De berg werd een doorn in het oog waarop ik ze uiteindelijk in een grote doos gooide en er nooit meer naar om keek.

En daarom werkt het niet… papier.

Papier mag dan geduldig zijn; ik ben dat niet (altijd) ūüėČ .

Je kunt niet zoeken, het uitknippen en bewaren is allemaal te arbeidsintensief en ook al zou je alles continu netjes archiveren dan kan dat maar op één manier.

Jaren geleden kwam ik Evernote tegen. Wat een ontzettend goede oplossing!

Niet voor kranten en papieren tijdschriften (al kun je die scannen en alsnog invoeren; Evernote heeft er zelfs een speciale scanner voor ontwikkeld), maar ik lees nu toch het merendeel online. En wat ik heb gelezen en wil bewaren kan ik supersnel archiveren en van diverse ‘tags’ voorzien. Evernote bewaart het allemaal netjes en ik kan het supergemakkelijk doorzoeken. Aan de gratis versie van Evernote had ik al snel niet meer genoeg. Maar het voordeel van de betaalde versie is niet alleen meer opslagruimte, maar ook meer zoekmogelijkheden.

Evernote is beschikbaar voor diverse smartphones, waaronder iPhone en Android, en voor Mac en Windows computers. Je hoeft Evernote echter niet te downloaden om het te gebruiken, want de webinterface is ook al erg handig. Installeer het gewoon op al je ‘devices’, want Evernote zorgt zelf dat alles netjes met elkaar synchroniseert.

Aan de slag met Evernote voor een geheugen als een olifant

Je kunt binnen 5 minuten al onderweg zijn met deze stappen:

Eénmalig:

  • Maak een (gratis) account aan op Evernote.com.
  • Installeer de Evernote Web Clipper voor Chrome zodat je met een druk op de knop direct een hele pagina kunt bewaren. In je Evernote account vind je ook een speciaal e-mailadres. Alles dat je naar dit adres stuurt komt ook terecht in je Evernote archief.

Bij elk artikel dat je wilt bewaren:

  • Voorzie elke pagina, foto of notitie die je bewaard van tags, zodat je alles op meerdere manieren kunt organiseren en terugvinden.

Ik hoop dat het voor jou net zo’n uitkomst is als dat voor mij is. En voor meer dan 100 ¬†miljoen andere gebruikers, want op 13 mei 2014 kondigde Evernote op haar blog aan dat ze door de 101 miljoen gebruikers-grens zijn gegaan. En dat zegt wat!

Researchtip: Krijg een geheugen als een olifant met gratis archieftool Evernote. Alle artikelen die ik tegenkom en wil bewaren voorzie ik direct van tags zodat ik ze gegroepeerd terug kan vinden als ik over een bepaald onderwerp een blog ga schrijven. Handig ook ter inspiratie!

Als je op een gegeven moment zo’n fervent Evernote gebruiker bent geworden dat je niet meer genoeg hebt aan de gratis opslagruimte van 60 MB dan kun je eenvoudig upgraden tot een Premium account. Voor een paar euro per maand heb je dan ineens 1 GB per maand tot je beschikking. Je kunt ook samenwerken met met andere Evernote gebruikers en bepaalde notebooks zo instellen dat ze ook offline tot je beschikking staan (handig voor de knipsels die je hebt bewaard voor je volgende vakantie).

Evernote biedt veel mogelijkheden. Met de gratis versie kun je al heel veel doen. Ik groeide er al snel uit, maar die paar tientjes op jaarbasis is het absoluut waard.

Share This

Share this post with your friends!