Durf jij pas te bloggen als je alles weet“Als ik mijn diploma heb ga ik gelijk door naar de universiteit mama, want ik weet nog lang niet genoeg”. Zonder verbazing antwoordde mijn moeder: “Dat is goed hoor, Barbara”. Dit was lang geleden, tijdens mijn HLO-stage in Delft. Ik deed toen onderzoek naar de typen antistoffen in het bloed bij baarmoederhalskanker. Interessant, maar ik besefte mij terdege dat ik nog maar een glimps had gezien van wat er te weten viel. Het onbekende trok. De hiaten knaagden.

Herken je dat?

Hoe meer je weet, des te groter wordt het besef dat er nog zoveel meer valt te weten.

Hoe meer je weet, des te minder je weet

Met elke stap die je zet ontdek je een deurtje, dat open kan, en als je dat opent is er weer zoveel ruimte om te gaan ontdekken. Als je vooruit kijkt zie je de grote onzekerheid.

Er is zo ontzettend veel te weten. Al die deuren. Het is niet te doen! Niet in één leven.

Als je erover nadenkt besef je je…. Ik weet nog eigenlijk helemaal niets. En ik heb tijd tekort.

Hoe kun je dan tegelijkertijd blaken van zelfvertrouwen?

Dat je durft te zeggen: “Ik ben expert in {… vul maar in …} en daar blog ik over”.

“What’s an expert? I read somewhere, that the more a man knows, the more he knows, he doesn’t know. So I suppose one definition of an expert would be someone who doesn’t admit out loud that he knows enough about a subject to know he doesn’t really know how much.” – Malcolm Forbes

Methode 1: Ignorance is bliss!

Deze methode is niet iets dat je bewust kunt toepassen. Je hebt het of je hebt het niet.

Er zijn van die mensen die niet worden gehinderd door hun gebrek aan kennis. Het vervelende gevoel van de knagende hiaten is hen onbekend, maar desondanks stellen ze zich zelfverzekerd op als expert.

Ze hebben altijd een antwoord, of in elk geval spreken ze vaak mooie woorden uit als er een vraag wordt gesteld. “Ik weet het niet”, hoor je hen niet zeggen.

Ze denken alles te weten wat over iets te weten valt. Ze zijn klaar.

Maar voelen en weten zijn niet hetzelfde. Je kunt je zeker voelen en het toch bij het verkeerde eind hebben.

We kunnen wel ophouden. Alles wat kan worden uitgevonden is toch al uitgevonden. (quote octrooibureau)

Deze (vrijvertaalde) quote zou afkomstig zijn van Charles H. Duell, commissaris van het US Patent Office in 1899. Er is echter geen bewijs te vinden dat de beste man ooit iets van deze strekking heeft gezegd. Het lijkt er meer op dat deze uitspraak afkomstig is uit een comedy magazine uit 1899. Als illustratie komt de quote wel van pas. Hoe iemand zeker kan zijn en het toch volledig mis kan hebben.

‘Ignorance is bliss’ mensen hebben te weinig deurtjes open gedaan. Ze staan in de hal en denken dat dat de wereld is.

Heerlijk overzichtelijk en je kunt je dan ook snel expert voelen.

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: deze methode is voor jou geen haalbare kaart.

Forget about it!

Moet je ook niet willen. Vertrouwen moet gegrond zijn.

Hoe dan?

Methode 2: Draai het om!

In plaats van te focussen op alles dat je nog niet weet, dat misschien wel niemand weet (zoals toen ik nog zocht naar een kankervaccin), ga je je richten op dat wat je allemaal al wel weet.

Dat is meer dan je denkt.

Zoals een bergbeklimmer naar boven kan kijken en ziet wat hij nog allemaal te doen heeft. Zo kan dezelfde bergbeklimmer ook eenvoudig zijn perspectief veranderen door om te kijken en te zien wat hij allemaal al doorstaan en overwonnen heeft.

Mindset: Alles is relatief

Veel meer dan je denkt neem je voor lief. Je staat er niet meer bij stil. Kijkt alleen maar omhoog.

Tijd om even stil te staan en omlaag te kijken.

Experts beseffen dat ze niet alles weten en dat dat ook helemaal niet hoeft.

En dat het ook niet wordt verwacht.

Alles weten kan namelijk helemaal niet!

Laat ik het nog eens anders zeggen: als jij je beseft dat je nog niet genoeg weet ben je óf expert óf hard op weg dat te worden.

Draai het dus om en verander je perspectief.

“An expert is one who knows more and more about less and less until he knows absolutely everything about nothing.” – Nicholas Murray Butler

3 Redenen waarom (aankomend) experts zouden moeten bloggen

1Wanneer je blogt dwing je jezelf je gedachten te ordenen. Zo krijg je zaken ook voor jezelf helder.

En zo… word je meer expert.

2Wanneer je blogt doe je automatisch meer research. Om inspiratie op te doen, om te zien wat er al over een bepaald onderwerp wordt geschreven en wat nog niet, en om data te vinden om je eigen mening kracht bij te zetten. En zo… word je meer expert.

3Wanneer je blogt deel je je kennis, gedachten en visie met de wereld. Je wordt meer vindbaar voor vakgenoten met wie je kunt sparren en samen tot nieuwe ideeën kunt komen. Je wordt ook meer vindbaar voor mensen die van je willen leren. En aan de hand van de vragen die ze je stellen leer jij meer over wat leeft en belangrijk is voor hen. En zo… word je meer expert.

Kortom:

Als je je nog niet genoeg expert voelt om te bloggen, ga dan bloggen.

En als je expert bent, ga dan bloggen!

Meer artikelen over zakelijk bloggen »

Fotocredit: ‘Charles H. Duell‘ van onbekende fotograaf / United States Library of Congress’s Prints and Photographs division met digital ID cph.3b36828 / Public domain Wikimedia Commons.

Share This

Share this post with your friends!