Laten we eens kijken naar hoe het internet zo groot is gegroeid.

Web 1.0 – the information web

Eerst hadden we web 1.0 oftewel “wij lezen wat zij publiceren”. Websites waren statisch en het medium beperkte zich tot zenden. We noemen dit ook wel het Information Web.

Web 2.0 – the social web

Daarna kregen we meer interactiemogelijkheden met bestaande websites (commenting), maar werd het ook gemakkelijker om zelf content op het web te publiceren (Facebook, YouTube, Twitter, Blogger). Een van de eerste websites in Nederland die voornamelijk bestond uit User Generated Content is de restaurantgids iens.nl. We noemen dit web 2.0. Iedereen kan een publisher zijn oftewel “zij lezen wat wij publiceren”. We noemen dit ook wel het Social Web.

Web 3.0 – the intelligent web

En zo explodeert de enorme hoeveelheid tekst die online te vinden is. Allerlei talen en allerlei onderwerpen. Alles volgen is onmogelijk, maar je wilt ook niets interessants missen. De kunst is om relaties definiĆ«ren en structuur aan te brengen in webcontent en data, oftewel “zij analyseren wat wij publiceren”, om zo nieuwe ontdekkingen te doen. We noemen het web 3.0, het semantische web of het Intelligent Web.

De video die hier werd getoond is helaas niet meer beschikbaar.

Hieronder een overzicht van de evolutie van het internet:

Bron: How the WebOS Evolves? – Novaspivack.typepad.com 9 februari 2007.

Hierboven een timeline van het verleden, heden en de toekomst van het Web. Web 2.0 ging eigenlijk over het upgraden van de ‘voorkant’ en gebruikerservaring van internet. Veel van de hedendaagse innovaties gaan juist over het upgraden van de ‘achterkant’ van het Web en dat zal de focus zijn van Web 3.0 (de voorkant zal naar alle waarschijnlijkheid niet heel veel anders zijn dan bij Web 2.0, maar de onderliggende technologieĆ«n zijn geavanceerder en scheppen nieuwe mogelijkheden…

Overigens verschillen de meningen over of dat web 3.0 hetzelfde is als het semantische web, of dat het semantische web een onderdeel is van web 3.0. Deze discussie valt buiten de scope van dit artikel.

Fotocredit

Dit artikel werd in 2012 gepubliceerd op ContentCuratie.nl.

Share This

Share this post with your friends!